Leírás
A tönkölybúza a bronzkortól kezdve a középkorig fontos szerepet játszott a népélelmezésben. Magyarországon a 19. század végéig termesztették. Napjainkban reneszánszát éli a neki tulajdonított jótékony egészségügyi hatásoknak köszönhetõen.
Fehérjetartalma felülmúlja a hagyományos búzáét.
Vitamin- és ásványi-anyag-tartalmára jellemzõ, hogy megtalálható benne szinte a teljes B-vitamin csoport (a B12-vitamin kivételével), de niacin- és E-vitamin tartalma sem csekély.
Számos fontos ásványi anyagból is többet tartalmaz, mint a közönséges búza.
Felhasználása nem különbözik a közönséges búzából készült lisztétől.
Összetevő: tönkölybúza
Tárolása: Napfénytől védett, száraz, hűvös helyen.
Összetevők/tápérték
Összetevő: tönkölybúza
Átlagos tápérték/100g
Energia: 1446 kJ/346 kcal
Zsír: 1 g amelyből telített zsírsavak: 0,5 g
Szénhidrát: 68,3 g amelyből cukrok: 0,2 g
Élelmi rost: 1,5 g
Fehérje: 14,8 g
Só: 0 g